Praten over geld

‘Als het geld de deur uit vliegt, vliegt de liefde erachteraan’. Hoeveel waarheid schuilt er in deze stelling?

We praten niet graag over geld. Niet met vrienden, niet met familie en zelfs binnen een relatie wordt er maar weinig echt over geld gepraat. Geldproblemen binnen een relatie leiden zelfs in veel gevallen tot een breuk. Scheiden echter kost ook veel geld. Tijd dus om geld maar eens bespreekbaar te maken.

Op de site van het Nibud is een test te vinden over geld en relatie.
Hoewel liefde niet te koop is, kan geld de liefde wel beïnvloeden. Meningsverschillen over geld kunnen in een relatie voor heel wat spanning zorgen. In mijn eerdere blog heb ik al eens geschreven dat geld, of in elk geval een tekort eraan, ons aantast in onze eerste levensbehoeften. Aangesproken worden over je uitgaven patroon ervaren we daarom al snel als bedreigend. Maar wil je je relatie gezond houden dan zal er ook  financiële intimiteit moeten zijn.

Bij de eerste lesdag van de opleiding tot budgetcoach werd de vraag gesteld: Hoe belangrijk is geld voor jou?
Vrijwel iedereen gaf het antwoord: Niet belangrijk. Denk jij er wel eens over na wat geld voor jou betekend? Pas als je voor je zelf weet hoe jij tegenover geld staat, is het mogelijk hierover een goed gesprek te hebben met je partner. Want meestal loopt de discussie niet hoog op over het geld zelf, maar over de dieper liggende behoefte die geld voor ons vertegenwoordigd.

  • Liefde
    De behoefte aan liefde en verbinding hangt soms samen met het uitgeven van geld.

We kopen graag leuke dingen voor onze geliefden, geven veel geld uit aan bereikbaar zijn, om maar in contact met ons sociale netwerk te blijven en met Valentijnsdag geven we allemaal onder sociale druk iets extra’s uit.

 

We horen er graag bij en door de juiste dingen te kopen, doen we ons best bij de groep te horen. Ook onze kinderen proberen we te behoeden voor sociale uitsluiting door ze wel die merkschoenen te geven of dat dure computerspel. Immers alle anderen hebben het ook, dus drukken we onze liefde uit, door ervoor te zorgen dat zij er bij blijven horen.

 

En ervaren we wel de pijn van sociale uitsluiting dan kan geld de pijn verzachten. Dan kopen we iets om onszelf mee te troosten.

 

  • Macht
    Geld kan ook een innerlijke behoefte aan macht vervullen. ‘Money makes the world go around.’
    De rijke landen domineren de armen. Wie het geld verdiend bepaald ook waar het aan uitgegeven wordt. Vroeger waren er veel minder scheidingen doordat vrouwen financieel afhankelijk waren van hun man.
    Wie geld heeft kan anderen domineren; denk maar aan een consument die een geschil heeft met een grote verzekeringsmaatschappij. Die verzekeringsmaatschappij heeft veel meer geld om langdurig te procederen dan een gemiddeld huishouden kan opbrengen.

    Ook op een andere manier kan geld macht opleveren. Met geld kunnen we onze sociale status verbeteren waardoor mensen tegen je op gaan kijken.
    De afgunst die geld en dure spullen bij anderen kunnen opwekken geeft macht: macht over het gevoel van de ander. Ook hier speelt het erbij willen horen een rol, alleen dan niet vanwege de affectie van anderen, maar omwillen van bewondert willen worden. Status.

    Kinderen uit rijke families blijven soms jarenlang afhankelijk van hun ouders door de afhankelijkheid van geld en de status die daarbij hoort. Zolang de ouders de zeggenschap behouden over het kapitaal dat vroeg of laat aan de kinderen zal worden overgedragen, hebben ze veel macht. Ze kunnen deze macht openlijk uitoefenen door op gezette tijden te dreigen de kinderen te zullen onterven.

 

  • Vrijheid
    Geld geeft ons een gevoel van autonomie: je hoeft je niets meer van anderen aan te trekken. Denk maar aan vrouwen die getrouwd bleven omdat zij financieel afhankelijk waren van hun man. Geld geeft je bijvoorbeeld ook de vrijheid om een auto te kopen en niet afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer of om te besluiten te verhuizen als je niet gelukkig bent in je huidig woning of je baan op te zeggen als je niet afhankelijk bent van het inkomen dat je huidige baan je oplevert. Van alle emoties die samenhangen met geld is dit vaak de sterkste.

 

  • Veiligheid/Zekerheid
    Wie voldoende spaargeld heeft kan financiële tegenvallers opvangen. Voor sommige mensen is het hebben van een financiële buffer een must, zij beteugelen hun angst voor mogelijke ellende  in de toekomst ermee. Deze emotie gaat over het hebben van controle, vaak is een verhulde vorm van onzekerheid.

 

Er zijn sites waar je via een test uit kunt vinden wat voor geldtype jij bent: mijn financiële persoonlijkheid

Probeer als partners eens te onderzoeken wat voor geldpersoonlijkheid jij bent. Als je de onderliggende emoties van de ander beter begrijpt is het makkelijker om samen te praten over geld.

 

Waar de ene partner kiest voor zekerheid – en voldoende spaargeld – wil de andere misschien liever de vrijheid om te kunnen kopen wat hij of zij wil.

 

Tips om geld goed bespreekbaar te maken:

  1. Gebruik de juiste financiële taal. Bespreek bij het praten over geld het onderliggende gevoel:’het maakt me bang als we te weinig financiële armslag hebben. Ik voel me prettiger als ik weet dat we een nieuwe auto kunnen kopen mocht onze huidige het begeven.’
    ‘Ik vind het vervelend als je me erop aanspreekt dat ik te veel geld uitgeef aan kleding, ik voel me daardoor beperkt in mijn vrijheid.’
  2. Geef elkaar de ruimte om (geld)zorgen bespreekbaar te maken. Wees openhartig over wat er in je omgaat.
  3. Onderzoek je financiële verleden. Welke gebeurtenissen in je leven hebben ervoor gezorgd dat jij het geldtype bent wat je nu bent.
    Hoe gingen je ouders om met geld. Was er genoeg? Is de situaties nu anders, maar gedraag je je nog steeds naar oude patronen?
  4. Bedenk samen eens hoe het zou zijn als je met bepaalde angsten anders om zou gaan. Stap eens een dag in de schoenen van de ander.
    Laat de zuinige partners eens een dag de big spender zijn en de vrijheid ervaren, terwijl de uitgever juist een dag zuinig aan doet en nadenkt over het gevoel van zekerheid dat een financiële buffer je kan geven. Welke dingen in het geldgedrag van de ander vind je goed.
  5. Maak samen een prioriteiten lijst en bepaal samen een vrij te besteden bedrag.
  6. Spreek budgetten af voor bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld een uitje/vakantie, dat voorkomt dat je de gezelligheid tijdens het uitje moet verstoren door een discussie over geld te hebben.

Veel succes en laat eens in een reactie weten hoe het gesprek is uitgepakt.

Leave a reply