Waarom budgetcoaching

Waarom een budgetcoach?

Het klinkt onlogisch om, als je geldproblemen hebt, iemand tegen betaling in te huren om die problemen op te lossen. Bovendien beschikt toch bijna iedereen wel over de kennis om een administratie te kunnen  ordenen. We weten bijna allemaal wel wat we moeten betalen en wat we aan inkomsten hebben, in elk geval bij benadering.

Maar waarom kost het dan toch veel mensen moeite om die zaken op orde te brengen en te houden? Dat is toch gewoon een kwestie van doen!

De kwaliteiten van een budgetcoach

En daar komen de kwaliteiten van een goede budgetcoach om de hoek kijken. Samen onderzoeken we o.a. de vraag, waarom het jou zo veel moeite kost om die zaken op orde te houden. Iedereen kent wel dat gevoel van: ‘eigenlijk zou ik….., maar toch doe ik het niet’.

Budgetcoachingstraject

Het traject  bestaat onder andere uit het samen inzicht krijgen in jouw financiële situatie en de zaken weer dusdanig overzichtelijk krijgen dat je weet hoeveel je kunt besteden zonder (verder) in de problemen te komen. De focus zal daar echter niet liggen. Ik ben er van overtuigd dat de meeste mensen dat heel goed zelf op kunnen lossen, maar dat hun weerstand om het ook daadwerkelijk te doen, hun grootste struikelblok vormt.

Natuurlijk kan ik oplossingen aan je voordragen in de trant van: stop maar met roken want dat kost veel geld. Ik kan dat voorstel zelfs onderbouwen met een leuk rekensommetje om je te laten zien wat het je  op jaarbasis kost in de hoop dat het bedrag hoog genoeg is om jou te overtuigen. Alleen ben ik er van overtuigd dat jij dat zelf ook al had bedacht maar je redenen hebt om het toch te blijven doen. Er is zelfs een Gelderse gemeente die mensen die roken wil weren uit de schuldhulpverlening. Ik werk vanuit een ander principe. Als ik al zou vinden dat je eens na zou moeten denken over bijvoorbeeld stoppen met roken, zou ik je de vraag voorleggen waarom het zo belangrijk voor je is om het wel te blijven doen. Pas als jij werkelijk overtuigd bent van het feit dat bijvoorbeeld stoppen met roken voor jouw meer voor- dan nadelen heeft, zul je gemotiveerd genoeg zijn om ook werkelijk te stoppen. Dit voorbeeld gaat natuurlijk ook op voor andere soorten uitgaven.

Mijn coaching

Zoals ik in bovenstaand voorbeeld probeerde te schetsen, zal ik niet komen met oplossingen die voor jou niet werken. Wel zal ik je een spiegel voor houden en je soms confronteren met je eigen gedrag. Niet op een kwetsende of belerende manier, maar vooral met veel humor.

Ik  pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben en als je verwacht dat ik al je problemen voor jou op zal lossen, dan ben je niet aan het juiste adres.

Ik ga samen met jou op zoek naar oplossingen die jij kunt volhouden om voorgoed je financiële zorgen uit de wereld te helpen.

Wil je kennismaken en weten wat ik voor jou kan doen?
Je bent welkom voor een één op één kennismakingsgesprek of je kunt een keer een workshop bijwonen om te zien wie ik ben en of mijn werkwijze jou aanspreekt.