Telefoonterreur door deurwaarders

In deurwaardersland is een nieuwe ontwikkeling gaande. Ze hebben nu een automatisch bandje dat een niet betalende debiteur belt waarbij geen dossiernummer wordt ingesproken, maar waarbij je aangemaand wordt om tot betaling over te gaan.

Nou heb ik nogal wat schuldendossiers onder bewind en voor veel van die clienten is de schuldenlast dusdanig hoog dat betalen niet of nauwelijks tot de mogelijkheden behoort. In veel gevallen is het een kwestie van het loonbeslag (wat er vaak al ligt) in goede banen leiden, zorgen dat er geen nieuwe schulden ontstaan en dan als de situatie stabiel genoeg is en er geen belemmeringen zijn aanmelden bij schuldhulpverlening. Tot die tijd is het vaak onmogelijk om regelingen te treffen met deurwaarders en de herinneringen die ik schriftelijk of per mail ontvang neem ik voor kennis aan en ik stuur af en toe als daar specifiek om gevraagd wordt een antwoord om de stand van zaken mbt schuldhulpverlening door te geven. Als het wel mogelijk is een regeling te treffen dan doe ik dat ook!

Maar nu dus deze nieuwe manier van werken voor deurwaarders waar een bandje mij telefonisch benaderd met niet meer informatie als het bedrag en de oorspronkelijke schuldeiser, daar kan ik verdomd weinig mee. Want zoals bijvoorbeeld vandaag het geval, schuldeisers Zilveren Kruis, daar heb ik misschien wel 10 klanten met schulden en dan soms zelfs met meerdere dossiers. Dus a. kan ik niks met het telefoontje en b. als ik wel zou kunnen achterhalen om welk dossier het gaat, dan is het vaak nog zo dat ik er weinig mee kan omdat ik als het tot de mogelijkheden had behoort, al wel een regeling zou hebben getroffen.

Ik bel dus met de betreffende deurwaarder en leg de situatie uit. Dat dit een erg belastende manier van werken voor mij oplevert. Als ik op deze manier door alle schuldeisers van mijn klanten benaderd ga worden staat mij telefoon waarschijnlijk de hele dag roodgloeiend. Dus of het niet mogelijk is om, als er sprake is van bewind, te zorgen dat deze manier van werken niet gebruikt gaat worden. Tja, dat zou misschien mogelijk zijn, maar dan moest die dame wel weten om welk dossier het ging. Nou dat wist ik dus niet. Dus ik stelde nogmaals de vraag of zij niet konden zorgen dat er voor bewindvoerders dan een uitzondering in het systeem gezet kon worden, om te zorgen dat ik geen extra telefoonnummer speciaal voor deurwaarders in het leven zou moeten gaan roepen. Maar blijkbaar had de deurwaarder deze methode niet zelf gebruikt, maar in dit geval Zilveren Kruis en tja, dat ging nou eenmaal automatisch.

Ik begon een beetje mijn geduld te verliezen, waarop de medewerkster blijkbaar vond dat ik te grof was, na een opmerking van mijn kant dat ik met haar antwoorden geen flikker kon. Ok, ik had wat andere bewoording kunnen gebruiker, daarvoor bij deze excuus, maar het punt wat ik wilde maken is dat deurwaarders misschien dat systeem kunnen nuanceren en zorgen dat bewindvoerders dus NIET in het automatisch belsysteem worden opgenomen. Dat zou ons werk wel heel onplezierig maken. Via deze weg dan ook een oproep aan alle deurwaarders die dit middel al gebruiken of voornemens zijn dit te gaan gebruiken. Tevens een oproep aan collega bewindvoerder om hier tegen te ageren. Ons werk is al hectisch genoeg zonder dit soort zinloze acties.

Leave a reply